Jak korzystać z masy cukrowej?

Każda osoba interesująca się cukiernictwem powinna mieć w swojej kuchni kilka rzeczy niezbędnych do robienia efektownych wypieków. Mowa nie tylko o sprzętach, jak mikser ręczny lub planetarny, rant do wypieku ciast czy specjalne szpatułki, ale też o produktach spożywczych. Jednym z ważniejszych jest masa cukrowa. Co trzeba o niej wiedzieć?

Zastosowanie

Cukrowa masa ma wiele zastosowań. Może służyć między innymi do obkładania tortów, które są wówczas nie tylko stabilne i zabezpieczone przed wypłynięciem kremu, ale przede wszystkim prezentują się bardzo efektownie. Ten produkt świetnie sprawdza się również do robienia różnego rodzaju dekoracji, można z niego przygotować ozdoby do babeczek czy ciast.

Metoda pracy

Sposób pracy z masą cukrową jest uzależniony od tego do czego ma zostać wykorzystana. Aby móc obłożyć nią tort należy ją wcześniej starannie rozwałkować. W przypadku, gdy ma posłużyć do tworzenia figurek trzeba ją najpierw ogrzać w dłoniach, a następnie pracować podobnie jak z plasteliną. Niekiedy korzystanie z masy cukrowej jest problematyczne, ponieważ klei się ona do rąk. W takim przypadku należy ją posypać niedużą ilości cukru pudru, ten prosty zabieg znacznie ułatwi pracę z tym produktem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *